Get Adobe Flash player
HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

45.FÚVÓSTALÁLKOZÓ

AVATÓ ÜNNEPSÉG

megnhivo szeptember 1 resize

SIPOCA 35

SIPOCA 35

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis, și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)
PROCEDURA DE SISTEM (.pdf/.doc)
Mai multe detalii AICI

 

HORVATH

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

ORBAITELEK

Ez a Feketeügy menti falu az egyetlen, amely nevében őrzi a történeti Orbaiszék emlékét. A helyi hagyomány szerint a falu közelében volt valamikor Borzfalva, mely vélhetően a török-tatár pusztítások áldozata lett.

Az 1842 és 1856 között épült református templomban a falu népe millecentenáriumi (1996) emléktáblát helyezett el. A torny bejárata előtt Mara Gábor 1848/49-es szabadságharcos sírköve áll, aki 1849. július 2-án a kökösi csatában vesztette életét.

 

Háromszék egyik legszebb udvarháza, a falu szélén található 18. századi Horváth-kúria,  a népi barokk építészet remeke. Az 1848/49-es szabadságharc idején több stratégiai gyűlés színhelye volt ez a ház. Itt született Horváth Károly (1828--1854) szabadságharcos, székely mártír, akit a Makk-féle mozgalom résztvevőjeként 1854-ben, a marosvásárhelyi Postaréten végeztetett ki a császári hatalom.

A Horváth kúria a felújítás előtt: