Get Adobe Flash player
HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

45.FÚVÓSTALÁLKOZÓ

FESTIVITATE

megnhivo szeptember 1 resize

SIPOCA 35

SIPOCA 35

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis, și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)
PROCEDURA DE SISTEM (.pdf/.doc)
Mai multe detalii AICI

 

HORVATH

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

PACHIA

Aşezământul se află în  valea pârâului Chiuruş, în marea lor majoritate locuitorii lui aparţin congregaţiei reformate. Biserica veche a aşezământului s-a prăbuşit în timpul cutremurului din 1977, cea prezentă a fost construită între anii 1977 şi 1978. Este înconjurată de un zid de piatră în formă ovală. În curtea bisericii se află faimoasele tei milenare.
În interiorul bisericii există o tablă memorială aşezată în memoria arhitectului Pákéi Pákey Lajos (1853—1921, inginerul regal al oraşului Cluj Napoca, care efectuat planul soclului statuii regelui Matei Corvinul din Cluj Napoca precum şi cel al lui Wesselényi Miklós din Zalău. Alte opere ale sale sunt: hotelul New York din Cluj Napoca, clădirea liceului unitarian Brassai Sámuel precum şi cea a bisericii unitariene din Belin.


Pe peretele exterior al bisericii se află un tablou memorial aşezat în memoria lui
Pákéi Sándor József (1853--1945), fostul secretar general al EMKE ( Asociaţia Culturală a Maghiarilor din Transilvania), preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, senator de Bucureşti.
În această regiune circulă o zicală; Pachia loveşte în Brateş, a cărei semnificaţie este cunoscută de foarte puţine persoane. Odinioară, în de-alungul pârâului Covasna, existau foarte multe braţe moarte bogate în peşti. Această bogăţie a dus la formarea unui conflict între locuitorii celor două sate: tinerii din Brateş pescuiau de multe ori în ape ce aparţineau de Pachia. Conflictul s-a terminat cu victoria celor din Pachia.

 

(www.covasna.info.ro)

 
Attachments:
FileFile size
Download this file (pake - 1992.jpg)pake - 1992.jpg970 kB
Download this file (uti pake 1.jpg)uti pake 1.jpg409 kB
Download this file (uti pake 2.jpg)uti pake 2.jpg378 kB