Get Adobe Flash player
HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

45.FÚVÓSTALÁLKOZÓ

AVATÓ ÜNNEPSÉG

megnhivo szeptember 1 resize

SIPOCA 35

SIPOCA 35

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis, și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)
PROCEDURA DE SISTEM (.pdf/.doc)
Mai multe detalii AICI

 

HORVATH

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

PÁKÉ

Az egymással párhuzamosan folyó Kovászna vize és a Körös patak völgyében fekvő fekvő református falu régi temploma az 1977-es földrengéskor összeomlott, a mostanit 1977-78-ban építették. Tojásdad alakú kőkerítés övezi, nevezetesek a cintermében álló milleniumi hársfák.
A templom belső falán emléktábla idézi Pákéi Pákey Lajos (1853--1921) jeles műépítész emlékét.  Kolozsvár város királyi főmérnöke volt, ő tervezte Mátyás király kolozsvári szobrának és Zilahon Wesselényi Miklós szobrának a talapzatát, a kolzsvári volt New York Szállót, a Brassai Sámuel Unitárius Főgimnázium épületét és a bölöni unitárius templomot.
Kint a templom falán egy emléktáblát helyeztek el Pákéi Sándor József (1853--1945) egykori EMKE (Erdélyi Magyar Közműcelődési Egyesület) főtitkár, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, bukaresti szenátor tiszteletére.


Háromszéken fennmaradt egy mondás, mely szerint: Páké üti Barátost. Ennek jelentésére ma már kevesen emlékeznek. Régen, amikor még nem volt szabályozva a Kovászna vize, a folyó mentén halban gazdag holtágak sorakoztak. Egyszer a halászás miatt keletkezett egy olyan galiba, amelyet Orbaiszéken sokáig emlegettek. A barátosi legények, fiatalemberek gyakran dobták hálóikat a pákéi határhoz tartozó vizekbe, s emiatt egyszer egy hatalmas verekedés kerekedett, melyből a kisebbik falu igazukat védő legényei kerültek ki győztesen.

 

(www.kovasznamegyetanacsa.ro)

Attachments:
FileFile size
Download this file (pake - 1992.jpg)pake - 1992.jpg970 kB
Download this file (uti pake 1.jpg)uti pake 1.jpg409 kB
Download this file (uti pake 2.jpg)uti pake 2.jpg378 kB