Get Adobe Flash player
HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

45.FÚVÓSTALÁLKOZÓ

FESTIVITATE

megnhivo szeptember 1 resize

SIPOCA 35

SIPOCA 35

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis, și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)
PROCEDURA DE SISTEM (.pdf/.doc)
Mai multe detalii AICI

 

HORVATH

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

BINE AŢI VENIT PE PAGINA OFICIALĂ A COMUNEI BRATES!

 

Această comună a Scaunului Orbai este situată pe partea dreaptă a apei Covasna, de-a lungul drumului de la care oraşul balnear Covasna este situat la o distanţă de 6 km. Aici opreşte şi trenul Sfântu Gheorghe - Breţcu. În administraţia comunei aparţin satele agricole Telechia (care a dat în trecut numele Scaunului) şi Pachia.

 

 

 

Merită vizitată biserica reformată şi pentru faptul că de pe tavanul acesteia, cu ocazia unei renovări, a fost desfăcut tavanul cu casete în stil renascentist din 1760, în prezent găzduit de Secţia de etnografie a Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe. Parcul care înconjoară în prezent biserica păstrează numele reginei Erzsébet (Elisabeta), la fel ca acei copaci bătrâni care încercuiesc biserica din Pachia. Telechia este un loc istoric. Aici se află Conacul Horváth, monument artistic din secolul XVIII, reprezentant al barocului popular, care se deteriorează tot mai mult. În biserica din Pachia şi pe zidul exterior al acesteia putem admira emblemele celor două fenomene ale mici localităţii: Pákey Lajos (1853-1921) din Pachia, arhitect celebru în Cluj, printre altele proiectantul soclului grupului statuar al Regelui Mátyás(Matei Corvin), Sándor József (1853-1945) Secretarul-şef al Asociaţiei Culturale Maghiare din Ardeal (Erdélyi Magyar Közművelődési Egylet), un personaj reprezentativ al minorităţii maghiare din Ardeal. Cine nu a auzit zicala: üti Páké Barátost (loveşte Pachia Brateşul)? Cele două localităţi în prezent, împreună cu Telechia, formează o singură unitate administrativă. Şi nimănui nu îi trece prin cap să se atingă de călători

.